fbpx

Jmenuji se Babiš, Miloš Babiš

Jmenuji se Babiš, Miloš Babiš

28. 11. 2023 Kampaně Příběhy voleb 0

Babiš takřka ovládl volby v roce 2013 (jeho ANO skončilo o prsa druhé za ČSSD) a aby toho nebylo málo, do Sněmovny usedli Babišové hned dva.

Miloš zůstal stranou svého slavnějšího jmenovce Andreje, přestože z 13. místa přeskákal všechny kandidáty na středočeském volebním lístku hnutí ANO 2011. Andrej Babiš v Praze sice získal o 10 000 preferenčních hlasů více, ale i tak byl podnikatel Miloš Babiš celorepublikově mezi poslanci ANO čtvrtý (více hlasů měla ještě stranická dvojka Martin Stropnický a profesor Rostislav Vyzula v Jihomoravském kraji). Babišův úspěch, kterého dosáhl bez viditelné kampaně, vyvolal zájem médií a komentátorů.

Otázka je jasná. Opravdu stačí jen shoda jmen? Jaroslava Jermanová, která se posléze stala hejtmankou, měla „jen“ polovinu preferenčních hlasů a skončila v kraji druhá. Miloš Babiš byl do voleb podnikatelem, který provozoval autoservis a prodával auta u Milovic. Nic nenasvědčuje tomu, že by jeho profese či minulost byla podnětem pro preferenční podporu více než osmi tisíc lidí. Role osobnosti lídra v roce 2013 evidentně hrála větší roli než si kdokoliv myslel.

Pokud jste právě propadli skepsi ohledně inteligence voliče, nezoufejte, tenhle příběh má druhé dějství.

Čtyři roky v poslanecké lavici pro Miloše Babiše přinesly jeho vystoupení na 10 schůzích, což není moc vysoká frekvence, a předložení 15 návrhů, což moc taky neznamená, protože poslanců se připodepisuje rozhodně více, než jich zákon skutečně tvoří. Abychom byli fér – sněmovní statistika říká, že hlasoval v 85 % případů.

Média zaznamenala během volebního období jednu výraznou kauzu. Poslanec Babiš nezřídka posílal státní kontroly na své sousedy, kteří opakovaně v zastupitelstvu jeho obce neschválili změnu územního plánu, jakou by si přál. Zda to byla inspirace od Andreje, který měl své pověstné složky s materiály na protivníky, nevíme, ale víme, že v roce 2017 mandát neobhájil, skončil čtvrtý pod čarou s 1450 preferenčními hlasy.

Pokud jste už byli na cestě na matriku, abyste si dali jméno nějaké populární hvězdy, možná to ještě zvažte. I když – v tom roce 2017 ve středočeském kraji kandidoval i Andrej Babiš a dva Babišové na jednom papíře – to už Vám dojde, že jen jeden je správný…

Jaroslav Poláček


Prozradil tajemství politického úspěchu:

„Zajímá vás, jak vyhrát komunální volby? 🏆 ‚Volby v kapse‘ vám ukáže, jak na to! Přečtěte si příběhy úspěchu a naučte se od nejlepších. Nově s poštovným zdarma.