fbpx

Miroslav Kalousek, půl milionu hlasů

Miroslav Kalousek, půl milionu hlasů

11. 12. 2023 Kampaně 1

Miroslav Kalousek kontinuálně oslovuje asi půl milionu hlasů. V bitvě proti populistům je potřebujeme.

Málokdo to přiznává, ale všechna témata, které dnes řešíme (až na korupční skandály) jsou spojená s Evropskou unií. Energie, válka na Ukrajině nebo migrace – to vše se řeší a vyjednává na evropské úrovni. Naše země (a ne, nejsme v tom jiní) do evropských voleb moc šampionů nevyslala. Čest výjimkám. Srozumitelné a zkušené politiky v EU potřebujeme. Víc, než si myslíte.

Výkonný výbor TOP 09 bude rozhodovat, zda schválí nominaci Miroslava Kalouska do květnových voleb do Evropského parlamentu. Co bude výsledkem, když Kalouska odmítne?

Pominu, že to je jeden z otců zakladatelů a autorů programových textů TOP 09, ke kterým se mnozí dodnes hlásí.

Pominu i to, že se někteří hrozí, že se Kalousek „urve z řetězu“, protože vždycky říkal, co chtěl, i když ho za to mnozí nenáviděli. Takže žádná změna.

Ve vzduchu je i přízrak nové strany, kterou údajně založí, což by vedlo nepochybně k oslabení koalice Spolu. Logika říká, že je lepší poslat ho na kandidátku, než ho motivovat „velkým odmítnutím“. Spekuluje se o tom, že schválení jeho nominace bude prohrou předsedkyně strany, což je pár dnů po sněmu, který ji jednoznačně zvolil do čela, hezkým motivem pro komentáře, ale na nic jiného to vliv mít nebude.

Jediným relevantním důvodem tak zůstává, že je Kalousek nepřijatelný pro koaliční partnery. Důvody jsou směšné – jeho kritika kroků vlády (vždy s dovětkem, že není lepší alternativa) nebo prastaré bolesti možná spojené s obavou, že bude přirozeným terčem pro opozici. Na druhé straně je potenciál, který s sebou Miroslav Kalousek přináší, zkušený politik, který se orientuje v evropské politice jako málokterý jiný aspirant na evropské křeslo a jeho ekonomická erudice je nesporná

Zdá se, že členové výboru budou vystaveni otázce, zda je pro ně víc koalice Spolu nebo Kalousek. Odpověď je jednoznačná. Bez Spolu nemá TOP 09 perspektivu, ale ta otázka takto nestojí. Kalousek se svými názory je zcela v souladu s kandidátkou Spolu. Má své věrné posluchače a voliče, které může přimět jít k volbám. Stejně oddanou skupinu má Jiří Pospíšil a Luděk Niedermayer. V boji, kdy (zase) půjde o hlasování o vládě, právě tyto tisíce hlasů mohou rozhodnout o vítězství. Je to jediný typ voleb, který má obvod celou Českou republiku a to je také důležité – každý volič bez ohledu na své bydliště může podpořit svého politika a jeho kandidátku.

V zájmu naší země je, aby nás v Evropském parlamentu zastupovali lidé, kteří mají realistický pohled na Evropu. Na babišovce nebo okamurovce v EU nikdo nečeká. Na Miroslava Kalouska by mohl.

Jaroslav Poláček

One Response

  1. […] Lidovcům se z hlediska preferencí nejvíc dařilo, když byli vnímáni a viděni v pravicových vládách vedených ODS jako ti sociálnější. Ohleduplnější, chcete-li. S větší citlivostí pro dopady politiky na život rodin a seniorů. Tu druhou skupinu si dovolím podtrhnout, protože je velká, významná, ale dnes jí nabízí program úplně jiné strany. Příchodem do vlády sociálně-demokratické v roce 2002 pokračovala role vnitřní opozice (kterou část voličů fakt nemusela a vyčítala to KDU-ČSL), ale sociální linie přestala být tolik vidět. Logicky, politici KDU-ČSL museli vedle socialistů akcentovat spíš rozpočtovou odpovědnost než sociální aspekty. Důkazem, že po této politice byla poptávka je i to, že předsedou se stal v roce 2003 Miroslav Kalousek, který dodnes stabilně drží téma rozpočtové odpovědnosti. […]

Comments are closed.