fbpx

Senátní volby: Jak kandidovat

Senátní volby: Jak kandidovat

21. 3. 2020 Jak na volby 0
Jaroslav Poláček a Karel Schwarzenberg na programové konferenci TOP 09

Nezávislý kandidát, koalice nebo strana?

Můžete si vybrat, jak kandidovat. Všechny tři způsoby jsou možné. Kandidatura za politickou stranu znamená, že reprezentujete jednu značku. V koalici jich za vámi stojí víc. V obou případech nemusíte shánět veřejnou podporu skrze podpisy občanů. Nezávislý kandidát naopak hraje sám za sebe a pro účast ve volbách musí získat nejméně tisíc podpisů lidí z daného obvodu. Zní to jako překážka, ale má skrytou výhodu. Sběrem podpisů o sobě dáváte vědět, osobně se představujete lidem a informujete je o volbách do Senátu. Začínáte kampaň výrazně dřív a efektivněji, než vaši straničtí protivníci. Když si vezmete, že obvykle pro výhru v prvním kole stačí 10 000 hlasů, je ta tisícovka podpisů desetinou celého výsledku.

A pozor, i v koalici může kandidáta navrhovat jen jedna strana, která v případě vítězství obdrží každoroční příspěvek ve výši 900 000,- Kč. Další dělení těchto peněz většinou určuje smlouva mezi stranami. Nezávislý kandidát tento příspěvek nezíská.

Podání kandidátky – kdy a komu

Přihláška k registraci se podává nejpozději 66 dnů přede dnem voleb do 16.00 hodin pověřenému obecnímu úřadu v sídle volebního obvodu. Takže v obvodu Beroun, je to nepřekvapivě Beroun. Přihlášku podává tzv. zmocněnec nebo, pokud je nezávislý, tak sám kandidát.

Formuláře a dokumenty

Přihláška k registraci pro volby do Senátu, prohlášení kandidáta a potvrzení o složení kauce (20 000 Kč – kam a jak zaplatit se dozvíte na webu ministerstva vnitra). To jsou základní formuláře. Straničtí kandidáti musí doložit určení zmocněnce a nezávislí 1 000 podpisů lidí z obvodu. Důležité je mít jejich poslední verzi a tu najdete na webu ministerstva vnitra (https://www.mvcr.cz/clanek/volby-do-senatu-parlamentu-cr-159583.aspx). Nezapomeňte, že k přihlášce k registraci kandidát připojí doklad o státním občanství.

Poplatky

Volební kauce je ve výši 20 000 Kč. Ministerstvo vnitra oznámí, na jaký účet se kauce platí. Kauce se vrací, pokud kandidát získá alespoň 6 procent hlasů v prvním kole.

Musím bydlet v senátním obvodu?

Ne. Ale bude Vás to v kampani hendikepovat. Je důležité, abyste podrobně znali reálie svého obvodu. Novináři rádi zdůrazní Vaši případnou neznalost místních poměrů.

Zmocněnec

O co méně se o zmocněncích mluví v médiích, o to větší roli hrají, když dojde na úřední záležitosti, například úpravy kandidátky nebo její stažení. Výběr zmocněnce je klíčový a to, že se mu věnujete, oceníte zejména v situacích, které jsou krizové – dojde ke změně na kandidátce. Zmocněnec prostě dokáže zrušit celou kandidátku, a tedy i kampaň doslova jedním škrtem pera, tedy jedním svým podpisem na příslušný formulář. Jeden příklad za všechny najdete zde – v Mostě se ve volbách do senátu volilo znovu.

https://www.lidovky.cz/domov/senatni-volby-v-moste-jsou-neplatne-rozhodl-spravni-soud.A161110_143919_ln_domov_ele

http://www.nssoud.cz/Ve-volebnim-obvodu-Most-se-budou-opakovat-senatni-volby/art/10377


Dočetli jste až sem? Skvělé. Podělte se s ostatními: