fbpx

Komunální volby: Jak kandidovat

Komunální volby: Jak kandidovat

3. 5. 2020 Jak na volby 0
komunální volby

Komunální (nebo taky obecní) volby

Pět základních informací ke komunálním volbám.

Pokud chcete pomoci s kampaní, zanechte nám kontakt. Ozveme se.


Víte, že jsme vyPRodukovali knížku Volby v kapse, kterou si můžete objednat bez poštovného právě zde?


Volební strany a jejich registrace pro komunální volby

Komunální volby mají velmi široké spektrum možností, jak vaši kandidátní listinu vytvořit, všechny tyto možnosti zákon nazývá pojmem „volební strana“, ale zde pozor, není to rozhodně totéž jako politická strana. Pojďme se na to podívat postupně:

  • Volební stranou může být zaprvé politická strana nebo hnutí – to je jednoduché, jakákoli politická strana podá svou kandidátku do zastupitelstva obce.
  • Druhou variantou je koalice více politických stran či hnutí, tedy dvě a více politických stran se dohodne a vytvoří společnou kandidátku. Možná si vzpomenete, že při volbách do poslanecké sněmovny musejí koalice získat více hlasů než samostatné politické strany, v komunálních volbách toto neplatí a stačí když jakákoliv kandidátka překoná hranici pěti procent.
  • Třetí variantou je sdružení nezávislých kandidátů, toto je v jiných typech voleb nezvyklý způsob kandidatury. Zjednodušeně lze popsat tak, že se domluví lidé, kteří nejsou sdruženi v žádné straně, že chtějí vytvořit kandidátku do zastupitelstva obce. K tomu, aby kandidátku mohli podat musejí získat podpisy 7 % počtu obyvatel obce ve které chtějí kandidovat, v obci, která má 1000 obyvatel tak musejí doložit nejméně 70 podpisů pro svou kandidaturu.
  • Čtvrtou možností, jak kandidovat je jako samostatný nezávislý kandidát. Tato možnost je zpravidla využívána ve velmi malých obcích, kde zastupitelstva mají méně než 10 členů. Takový kandidát musí rovněž sehnat podpisy pro svou kandidaturu, byť o něco méně, než sdružení nezávislých kandidátů.
  • Pátou možností je vytvoření sdružení politických stran či hnutí a nezávislých kandidátů. V takovém případě jedna či více politických stran vytvoří společnou kandidátku s nezávislými kandidáty.

📣 Pomůžeme vám i s podáním kandidátky

Kampaň pro nás nezačíná a nekončí nákupem billboardů. Chcete profesionály na své straně?


Podání kandidátky – kdy a komu v komunálních volbách

Kandidátní listiny se u komunálních voleb podávají nejpozději do 16.00 hodin 66 dnů přede dnem voleb registračnímu úřadu, kterým je pro účely tohoto zákona obecní úřad v obcích, kde jsou zřízeny alespoň 2 odbory; pro ostatní obce je registračním úřadem pověřený obecní úřad. Přihlášku podává tzv. zmocněnec nebo v případě nezávislého kandidáta sám kandidát.

Nejlepší instrukce pro kandidující subjekty jsou tady: https://www.mvcr.cz/volby/clanek/volby-do-zastupitelstev-obci-zakladni-informace-pro-kandidujici-subjekty-a-jejich-kandidaty.aspx.


📣 Konzultace ke komunálním volbám

Během jedné konzultace Vás naučíme jak mít v pořádku rozpočet, strategii a jak správně komunikovat nejen s voliči, ale i s médii. Komunální volby: jak kandidovat.


Co mohu uvést jako své povolání 

Je věcí kandidáta, zda uvede povolání, ve kterém se vyučil, nebo které vystudoval, nebo které vykonává, popř. funkci, kterou zastává; nemělo by se jednat o činnost, která zjevně není povoláním či zaměstnáním, ale pouhým zájmem či zálibou nebo byla informací o jeho angažovanosti. Řada kandidátů však tento výklad nedodržuje a vzhledem k tomu, že registrační úřady velmi často kolonku „povolání“ příliš nekontrolují, můžeme se tam dočíst ledacos: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2611169-kandiduje-alfa-samec-nebo-top-manazer-povolani-v-komunalnich-volbach-nikdo

Musím bydlet v obci, kde kandiduji v komunálních volbách?

Kandidát může kandidovat pouze v obci, kde je přihlášen k trvalému pobytu. Pokud někde bydlíte a nemáte tam trvalé bydliště, tak nekandidujte, třeba by se kvůli vám totiž musely opakovat volby: https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/1301306-kvuli-pisnickari-lenkovi-budou-ve-starem-plzenci-nove-volby

Poplatky

Za registraci kandidátky do komunálních voleb nic neplatíte.

Vzory

Vzor kandidátní listiny: 
https://www.mvcr.cz/volby/soubor/vzor-kandidatni-listina-volby-do-zastupitelstev-obci.aspx

Vzor prohlášení kandidáta:
https://www.mvcr.cz/volby/soubor/vzor-prohlaseni-kandidata-volby-do-zastupitelstev-obci.aspx

Dočetli jste až sem? Skvělé. Podělte se s ostatními na sítích a koukněte se, co o našich kampaních říkají úspěšní starostové a senátoři.