fbpx

Jak na volby do Senátu

Jak na volby do Senátu

30. 1. 2023 Jak na volby 0

Uvažujete-li o kandidatuře ve volbách do Senátu v roce 2024, máte nejvyšší čas začít s přípravou. Že je téměř dva roky předem brzo? Vůbec ne. Dva současní senátoři, kterým funkční období vyprší právě v nejbližších volbách, zahájili svou kampaň už loni. V rámci kandidatury do přímé volby prezidenta.

senátní volby
Valdštejnský palác ze zahrady

Být viditelný senátor může být totiž oříšek. Sice jste součást parlamentu a podílíte se na schvalování zákonů a dalších činnostech, za šest let se na vás ale v regionu lehko zapomene. Agenda senátora jaksi není tak sexy, jako ta poslanecká, a média o ní neinformují na denní bázi, jak jsme zvyklí z dolní komory.

Jako nový kandidát do Senátu, vyzývající ostříleného pardála, který v něm už pár let sedí, máte zásadní úkol. Zviditelnit se více než váš soupeř a získat si oblibu co největšího počtu voličů v obvodu. Popularitu ale nevykouzlíte za dva měsíce. Na té je potřeba pracovat dlouhodobě. Začněte už teď!

Pokud nekandidujete za politickou stranu, jako nezávislý kandidát potřebujete sesbírat při volbách do Senátu alespoň 1 000 podpisů. Perfektní příležitost pro kontaktní kampaň mezi lidmi a zviditelnění svého jména a obličeje. Během sběru můžete potkat i jednotlivce, kteří se pro vaši kampaň nadchnou a budou Vám chtít pomáhat. Ať jako dobrovolníci, nebo sponzoři. Ti budou potřeba ať kandidujete za stranu či nikoli. Každá kampaň něco stojí a ty úspěšné senátní se pohybují ve stovkách tisíc. Těch 1 000 hlasů je Vaše výhoda – obvykle na vítězství stačí 10 000 hlasů.

Do Senátu se sice volí co šest let, ale vlastně každé dva roky. Respektive se co dva roky obměňuje třetina Senátu, volí se pouze ve třetině obvodů, a za dva roky zase v jiné třetině obvodů. Pro mnohé voliče je tento systém matoucí. První kolo voleb do Senátu bývá spojené s jiným druhem voleb (komunální, nebo krajské) či referendem. Pro druhé kolo však ani nepřijdou volební lístky domů a spousta lidí o něm vlastně vůbec neví. A proto v druhém kole k volbám nechodí.

senátní volby
Senátní volby 2010

Toto jsou výzvy, se kterými se musí každý kandidát poprat. Má to ale také svá pozitiva. Třeba že jako kandidát můžete kandidovat v jakémkoli volebním obvodě. I když budete mít trvalé bydliště v Chomutově a bydlet v Praze, můžete kandidovat v Olomouci. Což znamená, že pokud v roce 2024 budete neúspěšně kandidovat za obvod Chomutov, za další dva roky to můžete zkusit v Praze a případně v Olomouci ve volbách 2028. Zůstává otázkou, jestli jste natolik známá osobnost, abyste oslovili voliče kdekoli v republice. Autenticita toho, kde bydlíte a kde kandidujete hraje velkou roli.

Nízká účast voličů v druhém kole nahrává tomu kandidátovi, který umí dobře počítat, má větší potenciál oslovit voliče kandidátů, kteří se do druhého kola nedostali, a dokáže je zmobilizovat. Většinou druhé kolo vyhrajete s pár tisíci hlasy. Pokud víte, kam směřovat cílenou kampaň, máte to v kapse.

A pokud si stále nejste jistí, co a jak, pořiďte si naši knihu Volby v kapse nebo nám napište o radu.