fbpx

Volby do Evropského parlamentu: jak kandidovat

Volby do Evropského parlamentu: jak kandidovat

13. 3. 2023 Jak na volby 0

Pět základních informací k volbám do Europarlamentu v roce 2024

Pokud chcete pomoci s kampaní, zanechte nám kontakt. Ozveme se.

volby do evropského parlamentu
Evropský parlament

Volební strany a jejich registrace pro evropské volby

Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu mohou podávat politické strany a politická hnutí registrovaná na Ministerstvu vnitra České republiky případně jejich koalice.

Individuálně kandidovat nelze.

Dostali jste se na kandidátní listinu politické strany? Gratulujeme! A co teď?


📣 Konzultace k evropským volbám

Během jedné konzultace Vás naučíme jak mít v pořádku rozpočet, strategii a jak správně komunikovat nejen s voliči, ale i s médii.


Co mohu uvést jako své povolání ?

Je věcí kandidáta, zda uvede povolání, ve kterém se vyučil, nebo které vystudoval, nebo které vykonává, popř. funkci, kterou zastává; nemělo by se jednat o činnost, která zjevně není povoláním či zaměstnáním, ale pouhým zájmem či zálibou nebo byla informací o jeho angažovanosti. Řada kandidátů však tento výklad nedodržuje a vzhledem k tomu, že registrační úřady velmi často kolonku „povolání“ příliš nekontrolují, můžeme se tam dočíst ledacos, třeba tady. 

Kde musím bydlet, abych mohl kandidovat v evropských volbách?

Poslancem Evropského parlamentu může být na území České republiky zvolen každý občan České republiky a každý občan jiného členského státu EU, který

  • alespoň druhý den voleb dosáhl věku 21 let a
  • není zbaven způsobilosti k právním úkonům.

Jde-li o občana jiného členského státu EU, musí tento splňovat i další podmínky:

  • není v členském státě EU, jehož je státním občanem, zbaven práva být volen
  • musí být nejpozději druhý den voleb po dobu nejméně 45 dnů veden v evidenci obyvatel

A jak je to s hlasováním ve volbách do Evropského parlamentu?

Volit může:

  • občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhne věku 18 let,
  • občan jiného členského státu EU, který alespoň druhý den voleb dosáhne věku 18 let a je nejméně 45 dnů přede dnem voleb přihlášen k trvalému nebo přechodnému pobytu na území ČR.
  • a nemá omezenou svobodu z důvodu ochrany zdraví, a
  • omezenou svéprávnost k výkonu volebního práva.

Když nejste občan ČR a chcete hlasovat pro české kandidáty

Občan jiného členského státu, který chce hlasovat na území ČR pro české kandidáty, musí požádat (pokud tak již neučinil v minulosti) o zápis do seznamu voličů.

Pozor! Pokud projevíte vůli hlasovat na území ČR, nemůžete hlasovat ve svém domovském členském státě.

  • Volič – cizinec, který hlasoval na území ČR v minulých volbách do Evropského parlamentu, je automaticky zapsán v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu. Doporučujeme si to ověřit na příslušném obecním úřadě.
  • Volič – cizinec, který na území ČR v minulých volbách do Evropského parlamentu nehlasoval, ale hlasoval ve volbách do zastupitelstev obcí, musí nejpozději 40 dnů přede dnem voleb požádat svůj obecní úřad o přenesení údajů do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu.
  • Volič, který na území ČR doposud nehlasoval v žádných volbách, musí do 40 dnů přede dnem voleb požádat svůj obecní úřad o zápis do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu.

Dočetli jste až sem? Skvělé. Podělte se s ostatními na sítích a koukněte se, co o naší spolupráci při volbách do Evropského parlamentu říkají kolegové z koalice Progresivneho Slovenska & Spolu.