fbpx

Na tyhle věci nezkoušejte zapínat Facebookovou reklamu

Na tyhle věci nezkoušejte zapínat Facebookovou reklamu

18. 9. 2023 Nezařazené 0

Facebookovou reklamu pouštím od doby, kdy se ještě všechno zapínalo na dosahy, takže se zcela neskromně považuju za starýho mazáka. A přesto mne dokáže Meta, velmi často nemile, překvapit. 

Bacha na chlast

Víte, že pokud nemáte písemné svolení přímo od Mety, nemůžete inzerovat reklamu na odvykací centra? Možná víte. Problém ovšem je, že pravidla často hlídá stroj a ne člověk, takže se může klidně stát, že rozhovor o závislosti s adiktologem vyhodnotí jako propagaci odvykacího centra a blokne vám nejen reklamu, ale i reklamní účet a nakonec i možnost pouštět reklamy na stránce, bez možnosti se odvolat. 

Pistol klidně, ale ne fašistům

V Metě jsme všichni mentálně na “americké půdě” nebo alespoň Meta si to asi myslí, tedy vždy do doby, než dostane pokutu ve výši HDP Lucemburska od Evropské komise. Nicméně stále lze inzerovat ve Facebooku zbraně, pokud doložíte, že máte legální kamenný obchod se zbraněmi. Oproti tomu zapomeňte na hákový kříž. Je jedno, jestli jste nácek, nebo historik, o svastice se na síti nemluví. Postnete její obrázek jednou a už si nezafacebookujete. 

S kanónem na vrabce

Často se nemůžu ubránit dojmu, že Meta chodí s kanonem na vrabce a reálné průšvihy neřeší. A nebo je to možná přesně opačně a dopadá to jako v každé demokracii. Pravidla “slušným” uživatelům komplikují život a zločinci stejně přijdou na to, jak je obejít. Průšvih s ovlivňováním prezidentských voleb v USA v roce 2016 vyústil ve velmi přísné a kontrolované podmínky politických kampaní i v Evropě, na které mohou nejvíc dojet kandidáti do menších funkcí, bez velkých rozpočtů, protože “laik” už politickou reklamu na Facebooku nezvládne ani zapnout. 

Stěžovat bych si mohla asi dál, ale vás už by to určitě nudilo. Co dodat závěrem? Občas zvažuju, že začnu Metě zahýbat s Googlem. A co vy?

Potřebujete pomoct s nastavením kampaní? Mrkněte sem.