fbpx

Kdo vyhraje volby?

Kdo vyhraje volby?

6. 6. 2024 Příběhy voleb 0

Naše zkušenost s poměrným volebním systémem vede k tomu, že si velká část lidí myslí, že sami ve volbách nic nezmění. Že jeden hlas z hlediska statistiky nemá žádnou váhu. Tady jsou tři příklady, kdy to ale vůbec neplatilo.
Než se pustíme do nedávné historie, je důležité říci, že většina voleb, do kterých vstupujeme, se opírá o poměrný systém. Jen senátní a prezidentské volby jsou většinové. V nich se nehraje o druhé místo. Jinými slovy, i když jste v soutěži sedmi výrazných osobností, tak za bitvu, ve které urvete stříbrnou medaili, nezískáte lautr nic. Prohra nebo výhra o pár hlasů bývá vyhrocená, plná emocí, a proto bývá hlasitě komentována.
To vše u poměrného systému není, přestože se zde odehrávají podobná dramata. Navíc poměrný systém je napínavější, protože v něm hraje i systém pro přepočet hlasů – ten může například zvýhodňovat silnější strany, nebo naopak. Napětí zůstává u překročení pětiprocentní hranice pro zvolení.
Když už jsem u toho, v roce 2020 během krajských voleb koalice Pro TOP Vysočinu získala 4,99 % hlasů a zůstala před branami. Pozoruhodné je, že rozhodl jeden hlas, který by koalici pravděpodobně získal hned dva mandáty. Jeden hlas. Komunisté, kteří získali o zhruba 400 voličů více mají v kraji své hned tři zástupce.
Nejnapínavější souboj, který jsem zažil, se odehrál v roce 2006 v senátním obvodu Chrudim, kde se střetl Petr Pithart (KDU-ČSL) s Janou Fischerovou (ODS). Ta v prvním kole Petra Pitharta získala o bezmála dva tisíce hlasů více, což je na senátní volby výrazný rozdíl, přesto v druhém kole prohrála. Rozdíl dělal 24 hlasů, o kterých se rozhodovalo do poslední minuty a atmosféra v tanečním sále paláce Charitas, kde sídlí KDU-ČSL, se tehdy opravdu dala krájet.
Posledním a vlastně aktuálním příběhem voleb je kampaň z roku 2014 do Evropského parlamentu. Jejím výsledkem byl stejný počet mandátů pro koalici TOP 09 a STAN a hnutí ANO 2011. Koalice ale prohrála o necelé tři tisíce hlasů, což při zisku zhruba čtvrt milionu bylo asi jedno procento voličů. I to občas rozhoduje o symbolické první pozici na čáře. Dodnes vzpomínám na očekávání výsledků a mix nadšení a zklamání, že nás jen tak málo dělilo od první pozice. Vyhrát volby v celé republice je meta pro každého volebního manažera, o kandidátech a všech, kteří se na tom podílí, nemluvě.
Máme volební týden. V pátek a v sobotu zvolíme. Vyšly poslední volební průzkumy a o první místo v eurovolbách se strhne bitva mezi Spolu a ANO. Po volbách začne šuškanda a v neděli se dozvíme výsledek. Tak běžte volit, každý hlas rozhoduje, i když to tak nevypadá.

Jaroslav Poláček

Views: 46