fbpx

Americké prezidentské volby – životu nebezpečné

Americké prezidentské volby – životu nebezpečné

3. 6. 2020 Kampaně 0
Make America Great Again

Poslední tři měsíce mění epidemie covidu zásadním způsobem chování lidí prakticky na celé zeměkouli. Změní i přístup k politickým kampaním a nastávajícím prezidentským volbám? 

V některých částech světa už sice lidi opět vystrčili nos z domova po několikaměsíční karanténě a to nejhorší mají za sebou, jinde se teprve vše uzavírá. A všichni dohromady se bojí druhé vlny, která může přijít kdykoliv, nejpravděpodobněji pak letos na podzim. 

Posune se termín voleb?

Komplikovanější situaci než v Evropě očekávají ve Spojených státech amerických, kde mají proběhnout 3. listopadu prezidentské volby.  Kanadská veřejnoprávní CBC uvádí, že samotný prezident termín voleb odložit nemůže, podle The Washington Post k tomu má pravomoci pouze kongres, protože datum voleb je stanovené federálním zákonem. Jestli budou ale volby proveditelné v případě, že se situace v USA, která je v současnosti dost vážná, nezlepší, se neví. 

Otázkou totiž je nejenom, jestli by lidé přišli volit, ale i zda bude mít kdo sedět ve volebních komisích. Tato místa totiž tradičně zaplňují spíše senioři, a ti by se mohli obávat nakažení koronavirem. Přeci jen i přes ochranné pomůcky by museli ověřovat doklady totožnosti.

Nedostatek dobrovolníků do komisí by mohl mít za následek méně volebních místností, tedy menší dostupnost volit pro voliče. Zvláště pak ve státech, kde bývají výsledky těsné, to může – “zadělat” na  žaloby od voličů, kteří chtěli volit, ale nebylo jim to umožněno.

Zvolit prezidenta dopisem

Nabízí se možnost volit poštou, jednotlivé státy ale nemají sjednocená pravidla a náležitosti týkající se tohoto způsobu volit. Například Michigan, Nevada, Kalifornie, New Hampshire a Wisconsin učinily právní kroky k tomu, aby usnadnily svým občanům možnost volit poštou. Naproti tomu Nejvyšší správní soud v Texasu snahy zprůchodnit volení poštou zablokoval, protože podle něj “nedostatek imunity neznamená neschopnost odvolit ve volební místnosti”. 

Negativně se k poštovní volbě staví i sám prezident a tvrdí, že je velká šance, že by tak volby mohly být zmanipulované.

Zapomeňte na velká volební shromáždění

Než se v USA dopracují k volbám, měli by delegáti jednotlivých stran zvolit kandidáty ve stranických primárkách. I to je v současné době ale problém, protože nelze v jedné velké hale uzavřít stovky delegátů. Demokraté tak posunuli termín svých primárek z jara na srpen a zvažují možnost jednání online. Donald Trump stále trvá na tom, aby se republikánské primárky konaly v daném termínu a naživo, za což byl kritizován např. i demokratickou předsedkyní sněmovny Nancy Pelosi

Kampaň jako taková nicméně začala, byť se z ulic přesunula zpět na obrazovky. Donald Trump si zvedá preference na častých tiskových konferencích, jeho nejpravděpodobnější protivník Joe Biden reaguje vysíláním z přízemí svého domu.

Zásadní bitva se ale očekává až na podzim. Podle novináře The Washington Post Erika Wempla  si prý demokraté už připravují televizní  reklamy s výčtem toho, co se Donaldu Trumpovi během pandemie nepovedlo. Materiálu z tiskových konferencí a jeho twitterového účtu nebudou mít málo.

Ať nakonec budou posunuty, nebo nebudou, řekněme, že bude úspěchem, když volby většina Američanů letos přežije ve zdraví.

Víc čtení o kampaních a volbách? Mrkněte sem.

Zaujal Vás článek? Podělte se o něj s přáteli na sítích!