fbpx

Měsíc před volbami prezidenta: potenciál ANO sahá k 37 %

Měsíc před volbami prezidenta: potenciál ANO sahá k 37 %

14. 12. 2022 Kampaně Prezidentské volby 2023 0

Vyšel jeden z těch zajímavějších předvolebních výzkumů STEMu, ze kterého se dozvíme víc než jen aktuální volební model. 

Závěry:

  • Přesvědčených nevoličů je v naší zemi pouze 21 %. Jinými slovy, necelých 80 % je strop volební účasti, za kterou se pravděpodobně nikdo nedostane. 
  • Třetina lidí je nerozhodnutá. To znamená, že stále platí, že volební kampaň má dopad právě a jen na tyto lidi. Nepřeceňoval bych kampaně.
  • ANO i ODS mají téměř stejné a poměrně vysoké procento pevných voličů (cca 75 %).
  • Zbylé strany pětikoalice jsou na tom z hlediska pevnosti volby o poznání hůře, i když je tohle zjištění třeba brát s jistou rezervou, protože je nutné brát v potaz statistickou chybu.
  • Ve výzkumu není uváděn souhrnný výsledek koalice SPOLU, což je z hlediska společnosti STEM zcela přirozené, protože koalice SPOLU byla volební koalice pro minulé volby do Poslanecké sněmovny (te´d volby nejsou). Nicméně si dovolím upozornit na to, že dlouhodobé prezentování výsledků dvou stran z koalice SPOLU pod hranicí volitelnosti, jejich pozici oslabuje

Celý výzkum je zajímavý i z toho hlediska, že byl sbírán na vyšším počtu lidí než obvykle. Výzkumníci analyzovali 2000 odpovědí. 

Prosincový průzkum uvádí také tabulku volebních překryvů. Z hlediska komunikační strategie jde o zcela zásadní informaci, na které je vidět, jak moc je polarizovaná česká politická scéna a kdo si s kým reálně konkuruje. Největší překryv analytici zdokumentovali mezi SPD  a ANO. Silně konkurenční vztah lze identifikovat mezi STAN, TOP 09 a ODS. Mezi opozicí a vládní koalicí přesuny de facto nejsou.

Zajímavé z hlediska blížících se prezidentských voleb je bezesporu to, že hnutí ANO je přijatelné pro 37 % lidí, což nepochybně naznačuje, že v druhém kole prezidentské volby (již bez konkurence kandidáta SPD) může potenciál Andreje Babiše dosahovat právě této hodnoty. A to přestože je A. Babiš v posledních dnech v médiích spíše podceňován. Závěrečná zpráva agentury STEM uvádí, že těchto 37 % indikuje podporu “rozmanité skupiny voličů”.

Poslední poznámku chci věnovat socio-demografickým parametrům. Hnutí ANO nadále dominuje u voličů starších 60 let. Jen pro představu v této věkové kategorii by se muselo spojit 5 politických stran, aby dosáhly podpory, jakou u těchto lidí má ANO. Podobnou sílu má hnutí ANO u voličů se základním vzděláním a u vyučených bez maturity. Zapadnout by nemělo ani to, že nad volební účastí nejvíce váhají lidé ve věku 45 až 59 let. Možná právě tito voliči budou klíčoví k blížící se prezidentské volbě. 

Zdroj: https://www.stem.cz/volebni-tendence-ceske-verejnosti-zacatek-prosince-2022/#more-7383