fbpx

Den, ve kterém zavládlo ticho

Den, ve kterém zavládlo ticho

5. 2. 2021 Kampaně 0
Ticho - ilustrační obrázek

Změna nového volebního systému může zastavit dialog mezi kandidátem a voličem. Víc než samotné brzké vyhlášení voleb prezidentem, který paradoxně tvrdí, že to udělal, aby volební dialog zahájil.

Mediální prostor se teď od vyhlášení rozhodnutí ústavního soudu plní vyjádřeními analytiků, politologů, právníků a politiků, kteří komentují nejrůznější dopady snad na všechny oblasti. Až na kampaně.

První rána pro předvolební komunikaci přišla na začátku roku. Prezident netradičně vyhlásil termín voleb a tím odstartoval (podle zákona) volební kampaň. Ústy svého mluvčího sice říká, že nešlo o nic podivného, protože kdysi v devadesátkách prezident Havel údajně vyhlásil taky nějaké volby podobně brzo, ale to je jen průhledný úhybný manévr. Nejde tolik o to KDY, ale CO to pro kampaň znamená. Během mandátu našeho prvního prezidenta jsme neměli pravidla, která určovala limit, kolik za kampaň můžete utratit. A právě délku kampaně může ovlivnit prezident vyhlášením voleb. Jinými slovy, všechny náklady stran se od ledna sčítají a každý chápe, že je velký rozdíl mezi utracením například pěti tisíc za jeden večer nebo za celý měsíc. Kampaně do Poslanecké sněmovny obvykle trvaly kratší dobu a tomu se přizpůsoboval rozpočet. Teď je musejí volební manažeři předělat a navíc uhlídat výdaje jednotlivých kandidátů, na které si mnohdy sháněli prostředky vlastní iniciativou. Mimochodem v roce 2017 to bylo jen za TOP 09 necelých 15 milionů korun a to je už velká část celého rozpočtu. Kdyby tři strany, které tvoří SPOLU dali dohromady podobné peníze (celkem 45 milionů), zbyla by jim na vlastní kampaň jen polovina peněz.

Dnes zahájená debata o volebním systému je další (snad dočasnou) stopkou pro všechny, kteří chtěli kandidovat a bavit se s voliči o svých cílech, o svém programu. Ode dneška například netuší, zda své voliče hledají v celé České republice nebo jen ve svém kraji. Netuší, zda k úspěchu potřebují preferenční hlasy, nebo ne. A ti koaliční dnes možná také přemýšlí o tom, proč být v koalici, když z toho už neplyne žádný bonus v podobě mandátů navíc. Jak dlouho bude tohle období nevědomí trvat netušíme, ale za to přesně víme, kdy se odevzdávají kandidátní listiny – 3. srpna 2021.

Do té doby, a chci věřit, že mnohem dříve, se snad vyřeší problém s tím, že hlas každého voliče nemá stejnou váhu. Víme o něm bezmála dvacet let, ale bohužel se čas od času hodil do krámu těm nejsilnějším stranám. Naposledy ANO.

Jaroslav Poláček

Autor se dvacet let profesně věnuje volebním kampaním, založil agenturu PRodukujeme, specializovanou na volby, a působí jako analytik institutu TOPAZ.


Psáno pro Ihned.cz – viz https://nazory.ihned.cz/komentare/c1-66879380-den-ve-kterem-zavladlo-ticho