fbpx

AI ve volebních kampaních

AI ve volebních kampaních

1. 5. 2023 Nezařazené 0

Bude to dřív než řeknete „volby“. Masivní nasazení umělé inteligence v další kampani pro volby do Poslanecké sněmovny (v roce 2025) už nic nezabrání. První celostátní použití nás čeká už za rok a něco, kdy budou volby do Senátu a krajů.

Není se čemu divit. PRodukujeme poprvé umělou inteligenci (tehdy jsme tomu tak neříkali) využila už v roce 2018. Podobizna lídra kandidátky v jedné pražské části vycházela z upravené fotky, kterou generoval počítač. Využití umělé inteligence dnes v politických kampaních se stává stále běžnějším a nabízí obrovský potenciál pro úspěšnou volební kampaň. Do roku 2025 bude k dispozici mnoho nových, dalších AI nástrojů a technologií.

Komunální kampaň Praha 10, 2018

Kampaně se změní. Jak?

Tvorba obrázků a grafiky pomocí umělé inteligence umožňuje volebním týmům snadno a rychle vytvářet atraktivní vizuální obsah pro různé kanály. Samozřejmě v takové kvalitě, kdy nebude možné věřit, zda na fotografii je skutečnost nebo virtuální realita. Generování textů na blogy a sociální sítě už dnes umožňuje efektivnější a rychlejší komunikaci s voliči. Přidejte kvalitní automatizaci a opravdu bude stačit zadat „prompt“ a sítě zaplní připravený obsah.

Co, zatím, AI nenahradí?

Stále bude třeba mít kvalitní strategii, srozumitelné sdělení a schopnost komunikovat s voliči v kontaktní kampani. To počítače nenahradí. Pořád na venkově bude důležitější sociální síť lidí než nějaký generovaný obsah. Pořád bude fungovat humor, který umělé inteligenci není vlastní. Dobrou kreativu, která se bude opírat o tři „p“ – překvapit, pobavit, přesvědčit – připraví (zatím) lépe člověk než AI.

Využití AI může být tedy velmi užitečné, ale samotné nezaručí úspěch volební kampaně, byť ji může zlevnit. Úspěch stále závisí na kvalitní strategii než na používáním moderních technologií.