fbpx

A koho tedy budeš volit? Prezidentské volby 2023

A koho tedy budeš volit? Prezidentské volby 2023

6. 12. 2022 Prezidentské volby 2023 0
volby ilustrační foto by DALL·E

Markétě a její mamince. A všem dalším, kteří přemýšlí, koho budou volit.

Poznámky ke kampani pro prezidentské volby v roce 2023, nikoliv k politice, i když oddělit to jde někdy jen velmi těžko.

A koho teda budeš volit? 

Frekvence kladení této otázky naznačuje, že horká fáze prezidentské kampaně je na dosah. V mém okolí se skloňují jména dvou až třech kandidátů (Pavel, Nerudová, Fišer), a každý další výzkum zužuje tento výčet na první dva. Odpovídám, že hledám někoho, kdo bude mít šanci porazit Andreje Babiše v druhém kole.

Možná tom hrají roli ty roky v kampaních, ale ani náznakem nehledám ideálního státníka, otce národa, ani lásku na celý život.

Rozdíly mezi výše zmíněnými jednotlivými kandidáty jsou marginální. Všichni bojují o to, aby u cílové skupiny vzbuzovali tu správnou emoci. Všichni jsou zlatí. Šanci uspět má ale jen ten, který dokáže lovit voliče i v “jiných” vodách. Proč?

Pojďme si udělat takovou úvahu. Tu čáru, která nás rozděluje, uděláme právě podle výsledků posledních voleb do Sněmovny. Různými metodami dospějete k různým číslům, ale vždy ke stejnému výsledku: Voličů stran, které tvoří pětikoalici, je méně než těch ostatních. Není tolik důležité o kolik. Je jich prostě méně. Proto se úspěšná strategie musí zaměřit na to sebrat nějaké procento voličů z tábora protivníka a to nejlépe tak, abyste neodradili své vlastní voliče. Tahle taktika má rizika – někteří by takovou komunikaci mohli vnímat jako zradu, jiní jako nevýrazné lavírování. Pamětníci si nepochybně vzpomenou na negativní kampaň v prezidentské volbě v roce 2012 a 2013 proti Janu Fischerovi, která znázornila jeho postoje (a jeho) jako kostku amorfního želé.

Pokud tohle víte a pokud se nemůžete spolehnout na to, že prezidentské volby se chovají diametrálně jinak než ty do Sněmovny, pak stojí za to prostudovat výzkumy, které obsahují více informací než jen volební model. V těchto volbách platí, že jednu dělící linii mezi voliči představuje věk.


Pouze kandidát, který dokáže výrazně oslovit seniory, bude mít šanci ve druhém kole.


Tohle si všichni výše zmínění kandidáti uvědomují, ale generál Pavel tuhle skupinu oslovuje nejvýrazněji. Zatím.


Jaroslav Poláček

Autor se přes dvacet let věnuje komunikaci a volebním kampaním. Lokálním, regionálním i celostátním. Vedl kampaně KDU-ČSL a TOP 09. Od strategií, až po PRodukci. Založil společnost PRodukujeme.